1. Agrest - badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczek, europejski mączniak agrestu i czarna plamistość
Badanie obejmuje 5 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
2. Anthurium – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: bakteryjna plamistość obrazkowatych, zgnilizna korzeni, bakteryjne więdnięcie i antraknoza
Badanie obejmuje 6 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
3. Bakłażan (oberżyna) – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń fuzaryjne więdnięcie, zgnilizna twardzikowa i fytoftoroza
Badanie obejmuje 5 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
4. Brukiew – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, alternarioza, sucha zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych, biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) i mączniak rzekomy kapustowatych
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
5. Borówka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni, opieńkowa zgnilizna korzeni, szara pleśń, antraknoza borówki, zamieranie pędów, zgorzel pędów, mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna owoców, fytoftoroza i bakteryjna cętkowatość
Badanie obejmuje 11 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
6. Borówka – badanie chorób wirusowych: wirus czerwonej pierścieniowej plamistości borówki wysokiej (Blueberry red ring spot virus, BRRV), mozaika borówki wysokiej (Blueberry mosaic associated virus (BIMaV) i oparzelina borówki wysokiej (Blueberry scorch virus, BIScV)
Badanie obejmuje 3 patogeny.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
7. Bób – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, fuzaryjna zgorzel bobu i zgnilizna twardzikowa
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
8. Brokuł – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń, kiła kapustnych, czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, mokra zgnilizna, czarna zgnilizna kapustnych, gnicie róż brokułu, pierścieniowa plamistość kapustnych i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych)
Badanie obejmuje 19 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
9. Brzoskwinia – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: brunatna zgnilizna drzew pestkowych, kędzierzawość liści brzoskwini, leukostomoza drzew pestkowych, mączniak prawdziwy brzoskwini i rak bakteryjny drzew pestkowych
Badanie obejmuje 6 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
10. Brzoskwinia – badanie chorób wirusowych: ospowatość śliwy (szarka) (Plum pox virus, PPV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin.
11. Burak cukrowy – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgnilizna korzeni, zgorzel siewek, chwościk buraka, fuzarioza, mączniak rzekomy buraka, czarna nóżka, rizoktonioza, parch zwykły i bakteryjna plamistość liści
Badanie obejmuje 14 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
12. Burak ćwikłowy – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek i sadzonek, parch zwykły, czerń krzyżowych (chwościk), alternarioza, zgnilizna twardzikowa i szara pleśń
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
13. Burak liściowy – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek i sadzonek, szara pleśń i zgnilizna twardzikowa
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
14. Cebula – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza, szara pleśń cebulowych, zgnilizna szyjki cebuli, bakterioza cebuli, fuzarioza, mączniak rzekomy cebuli, fytoftoroza, różowa zgnilizna cebuli, różowa zgnilizna korzeni, zgorzel siewek i biała zgnilizna cebuli
Badanie obejmuje 16 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
15. Chryzantema – badanie chorób wirusowych: karłowatość chryzantem (złocieni) (Chrysanthemum stunt viroid, CSVd)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
16. Chrzan – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek i sadzonek, zgnilizna twardzikowa, biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych), szara pleśń, sucha zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych i czerń krzyżowych
Badanie obejmuje 13 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
17. Cukinia (kabaczek) – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, alternarioza, zgnilizna twardzikowa i bakteryjna kańciasta plamistość liści
Badanie obejmuje 13 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
18. Cykoria – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń, alternarioza, rizoktonioza i zgnilizna twardzikowa
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
19. Czosnek – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza, szara pleśń czosnku, zgnilizna szyjki czosnku, bakterioza czosnku, fuzarioza, mączniak rzekomy czosnku, fytoftoroza, różowa zgnilizna czosnku, różowa zgnilizna korzeni, zgorzel siewek i biała zgnilizna czosnku
Badanie obejmuje 16 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
20. Dalia – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni, wertycylioza, leafy gall (galas, żółć liściowa)
Badanie obejmuje 3 patogeny.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
21. Drzewa i krzewy iglaste – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: opieńkowa zgnilizna korzeni, szara pleśń, zamieranie wierzchołków, brunatna pleśń śniegowa, osutka, gruzełek świerka i cisa, zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych, fytoftoroza, rdza jodły i wierzbówki i zamieranie wierzchołków
Badanie obejmuje 11 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, gleby oraz wody.
22. Endywia – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, alternarioza, fytoftoroza, rizoktonioza, zgnilizna twardzikowa i gnicie bakteryjne
Badanie obejmuje 14 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
23. Fasola – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, zgnilizna twardzikowa i fuzaryjne więdnięcie
Badanie obejmuje 9 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, gleby oraz wody.
24. Groch – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, zgnilizna twardzikowa i fuzaryjne więdnięcie
Badanie obejmuje 8 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
25. Grusza – badanie chorób grzybowych, bakteryjnych i fitoplazmatycznych: zamieranie gruszy, zaraza ogniowa gruszy, guzowatość korzeni, rak bakteryjny, pierścieniowa zgnilizna, parch gruszy, brunatna zgnilizna drzew ziarniakowych, zgorzel kory i srebrzystość liści
Badanie obejmuje 9 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
26. Grusza – badanie chorób wirusowych: mozaika pierścieniowa gruszy (Chlorotic leaf spot virus, CLSV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
27. Jabłoń – badanie chorób grzybowych, bakteryjnych i fitoplazmatycznych: proliferacja jabłoni, zaraza ogniowa, guzowatość korzeni, rak bakteryjny, zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia, szara pleśń, parch jabłoni, mączniak jabłoni, brunatna zgnilizna drzew ziarniakowych, drobna plamistość liści jabłoni, rak drzew owocowych i srebrzystość liści
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
28. Jabłoń – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: mozaika jabłoni (Apple mosaic virus, ApMV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
29. Jarmuż – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń, czerń krzyżowych, fytoftoroza, rizoktonioza, zgnilizna twardzikowa, sucha zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych)
Badanie obejmuje 15 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
30. Jęczmień – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, mączniak prawdziwy zbóż, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, pasiastość liści jęczmienia, łamliwość podstawy źdźbła zbóż, rdza jęczmienia, rdza żółta plamistość siatkowa, rizoktonioza i rynchosporioza zbóż
Badanie obejmuje 14 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
31. Jęczmień – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba.
Badanie wykonujemy z prób roślin.
32. Jeżyna – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, wertycylioza, guzowatość korzeni, rak bakteryjny (bakteryjna zgorzel), mączniak rzekomy, antraknoza i przypąkowe zamieranie pędów
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
33. Kalafior – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń, kiła kapustnych, czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, mokra zgnilizna, czarna zgnilizna kapustnych, gnicie róż kalafiora, pierścieniowa plamistość kapustnych i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych)
Badanie obejmuje 19 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
34. Kalarepa – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, zgnilizna twardzikowa i czerń krzyżowych
Badanie obejmuje 10 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
35. Kapusta (w tym kapusta brukselska, kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska) – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń, kiła kapustnych, czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, mokra zgnilizna, czarna zgnilizna kapustnych, zaraza liści, pierścieniowa plamistość kapustnych i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych)
Badanie obejmuje 19 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
36. Kukurydza – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: bakteryjna zgnilizna łodygi, fuzaryjna zgorzel podstaw i kolb, zaraza liści i więdnięcie naczyniowe, rdza kukurydzy, choroba szalonych wiech, żółta plamistość, głownia pyląca i głownia guzowata
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
37. Malina – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni, szara pleśń, zamieranie pędów, zgnilizna korzeni maliny, antraknoza malin, czarna zgnilizna korzeni, rizoktonioza, mączniak prawdziwy maliny, wertycylioza, alternarioza, rak bakteryjny i zgnilizna twardzikowa (biała pleśń)
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, gleby oraz wody.
38. Malina – badanie chorób wirusowych: krzaczasta karłowatość maliny (Raspberry bushy dwarf virus, RBDV), martwica czarnej maliny (Black raspberry necrosis virus, BRNV), wirus cętkowatej plamistości/pstrości liści maliny (Raspberry leaf mottle virus, RLMV), wirus plamistości liści maliny (Raspberry leaf blotch virus, RLBV), wirus pierścieniowej plamistości liści maliny (Raspberry ring spot virus, RRSV), chloroza nerwów liści maliny (Raspberry vein chlorosis virus, RVCV) i wirus żółtaczki nerwów liści maliny (Rubus yellow net virus, RYNV)
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
39. Marchew – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza naci marchwi, szara pleśń marchwi, zgnilizna szyjki i podstawy, mączniak prawdziwy marchwi, zgnilizna twardzikowa, parch zwykły i bakteryjna plamistość marchwi
Badanie obejmuje 8 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
40. Morela – badanie chorób wirusowych: ospowatość śliwy (szarka) (Plum pox virus, PPV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin.
41. Ogórek – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: fuzaryjne więdnięcie, kanciasta plamistość liści, alternarioza, miękka zgnilizna korzeni i podstaw, zgnilizna korzeni łodygi i pędów, czarna zgnilizna korzeni, kanciasta plamistość liści oraz miękka zgnilizna korzeni i podstaw
Badanie obejmuje 8 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody
.
42. Ogórek – badanie chorób wirusowych: żółtaczka nerwów ogórka (Cucumber vein yellowing virus, CVYV), zielona mozaika ogórka (Cucumber green mottle mosaic virus, CGMMV), mozaika ogórka (Cucumber mosaic virus, CMV) i żółta mozaika cukinii (Zucchini yellow mosaic virus, ZYMV)
Badanie obejmuje 4 patogeny.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
43. Orchidea – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: miękka zgnilizna, brązowa zgnilizna, bakteryjna brązowa zgnilizna, czarna zgnilizna, południowa zaraza, zgnilizna korony, zgnilizna korzeni, szara pleśń, plamistość liści i fuzarioza
Badanie obejmuje 11 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
44. Papryka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza, szara pleśń, fuzaryjne więdnięcie, zgnilizna korzeni łodygi i pędów, aksamitna plamistość, rdza wywołana phytophtorą, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy, mokra zgnilizna bakteryjna, rizoktonioza, bakteryjna centkowatość i wertycylioza
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
45. Papryka - badanie chorób wirusowych: mozaika ogórka na papryce (Cucumber mosaic virus, CMV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
46. Pasternak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, zgnilizna twardzikowa i mączniak prawdziwy
Badanie obejmuje 4 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
47. Pietruszka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza naci pietruszki, szara pleśń pietruszki, zgnilizna szyjki i podstawy, mączniak prawdziwy pietruszki, zgnilizna twardzikowa, parch zwykły i bakteryjna plamistość pietruszki
Badanie obejmuje 8 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
48. Pomidor – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: rak bakteryjny pomidora, zaraza pomidora, zgorzel siewek, widmowa plamistość owoców pomidora, bakteryjna cętkowatość, rizoktonioza pomidora, wertycylioza pomidora, czarna nóżka, alternarioza, zgnilizna twardzikowa, zgnilizna korzeni, fuzarioza zgorzelowa, fuzaryjne więdnięcia, fuzaryjne więdnięcie, guzowatość korzeni, choroba szalonych korzeni i bakteryjna nekroza rdzenia łodyg pomidora
Badanie obejmuje 15 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
49. Pomidor – badanie chorób wirusowych: mozaika ogórka na pomidorze (Cucumber mosaic virus, CMV), brązowa plamistość liści pomidora (Tomato spotted wilt virus, TSWV), smugowatość ziemniaka na pomidorze (Potato virus Y, PVY), mozaika pepino (Pepino mosaic virus, PeMV), mozaika tytoniu na pomidorze (Tobacco mosaic virus, TMV), brunatna wyboistość owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV) i mozaika pomidora (Tomato mosaic virus, ToMV)
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
50. Por – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza, szara pleśń pora, zgnilizna szyjki pora, bakterioza pora, fuzarioza, mączniak rzekomy pora, fytoftoroza, różowa zgnilizna pora, różowa zgnilizna korzeni, zgorzel siewek i biała zgnilizna pora
Badanie obejmuje 16 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
51. Porzeczka – badanie chorób wirusowych: rewersja porzeczki czarnej (atawizm, Blackcurrant reversion virus, BRV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
52. Porzeczka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zamieranie pędów, czarna plamistość, amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczek, biała plamistość liści i rdza wejmutkowo-porzeczkowa
Badanie obejmuje 8 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
53. Pszenica – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek pszenicy, mączniak prawdziwy zbóż, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, łamliwość podstawy źdźbła zbóż, rdza brunatna, rdza żółta, brunatna plamistość liści zbóż, rizoktonioza i septorioza paskowana liści
Badanie obejmuje 13 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
54. Pszenica – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
55. Pszenżyto – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, mączniak prawdziwy zbóż, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, łamliwość podstawy źdźbła zbóż, rdza brunatna, rdza żółta, brunatna plamistość liści zbóż, rizoktonioza, rynchosporioza liści i septorioza paskowana liści
Badanie obejmuje 14 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
56. Pszenżyto – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
57. Rabarbar – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni, opieńkowa zgnilizna korzeni, askohytoza rabarbaru, antraknoza rabarbaru i zgnilizna szyjki i podstawy rabarbaru
Badanie obejmuje 5 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
58. Róża – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: korzenie włośnikowate (szalone korzenie), bakteryjna plamistość liści, guzowatość korzeni, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń i sadzaki
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
59. Rukola – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, szara pleśń, alternarioza, zgnilizna twardzikowa i mączniak rzekomy
Badanie obejmuje 13 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
60. Rzodkiew – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, alternarioza, zgnilizna twardzikowa, parch zwykły, mączniak rzekomy, sucha zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych, mączniak prawdziwy i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych)
Badanie obejmuje 18 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
61. Rzodkiewka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, alternarioza, zgnilizna twardzikowa, parch zwykły, mączniak rzekomy, sucha zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych, mączniak prawdziwy i biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych)
Badanie obejmuje 18 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
62. Rzepa – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, alternarioza, sucha zgnilizna kapustnych, pierścieniowa plamistość kapustnych, biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych) i mączniak rzekomy kapustowatych
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
63. Rzepak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: biała rdza krzyżowych (bielik krzyżowych), czerń krzyżowych, szara pleśń, czerń krzyżowych (chwościk), zgorzel siewek rzepaku, fuzarioza, pierścieniowa plamistość kapustnych, mączniak rzekomy krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, fytoftoroza, kiła kapusty, biała plamistość liści, zgnilizna twardzikowa, wertycylioza rzepaku i czarna zgnilizna kapustnych
Badanie obejmuje 22 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
64. Sałata (w tym sałata głowiasta, sałata krucha, sałata rzymska, sałata dębolistna i sałata łodygowa – badania chorób grzybowych i bakteryjnych: zgorzel siewek, plamistość zgorzelowa, szara pleśń, fuzaryjne więdniecie, alternarioza, zgnilizna twardzikowa, mokra zgnilizna, zgnilizna sałaty, lettuce root knot disease, miękka(brązowa) zgnilizna, mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy
Badanie obejmuje 18 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
65. Szpinak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, zgorzel siewek, plamistość liści i zgnilizna twardzikowa
Badanie obejmuje 12 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
66. Śliwa – badanie chorób wirusowych: ospowatość śliwy (szarka) (Plum pox virus, PPV)
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin i nasion.
67. Truskawka – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: guzowatość korzeni, szara pleśń, fuzaryjne więdnięcie truskawek, zgnilizna korzeni i korony truskawki, zgnilizna korony, skórzasta zgnilizna owoców truskawki, czerwona zgnilizna korzeni truskawki, zgnilizna korzenia, antraknoza truskawek, czarna zgnilizna korzeni, rizoktonioza, mączniak prawdziwy truskawki, wertycylioza i bakteryjna kańciasta plamistość liści
Badanie obejmuje 17 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
68. Winorośl – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń i guzowatość korzeni
Badanie obejmuje 2 patogeny.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
69. Ziemniak – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: alternarioza ziemniaka, bakterioza pierścieniowa ziemniaka, czarna nóżka, sucha zgnilizna bulw, zaraza ziemniaka, rizoktonioza ziemniaka i parch zwykły ziemniaka
Badanie obejmuje 7 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, bulw, gleby oraz wody.
70. Żeńszeń – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, fuzaryjne więdnięcie, fytoftoroza, zgorzel i rizoktonioza
Badanie obejmuje 9 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
71. Żyto – badanie chorób grzybowych i bakteryjnych: szara pleśń, mączniak prawdziwy zbóż, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, łamliwość podstawy źdźbła zbóż, rdza brunatna, rdza żółta, brunatna plamistość liści zbóż, rizoktonioza, rynchosporioza liści, septorioza paskowana liści
Badanie obejmuje 14 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
72. Żyto – badanie typu łamliwości podstawy źdźbła zbóż (Oculimacula spp.): typ R, typ W lub oba.
Badanie wykonujemy z prób roślin.
73. Wszystkie uprawy – badanie chorób odglebowych (grzybowych i bakteryjnych): zgorzel siewek, szara pleśń, fuzaryjne więdnięcie, plamistość liści, zgnilizna twardzikowa, guzowatość korzeni i wertycylioza
Badanie obejmuje 14 patogenów.
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby oraz wody.
74. Wszystkie uprawy – badanie chorób fitoplazmatycznych: wiele gatunków fitoplazm np. fitoplazma karłowatości borówki wysokiej, fitoplazma miotlastości borówki wysokiej, fitoplazma pozornego kwitnienia żurawiny i inne
Badanie obejmuje 1 patogen.
Badanie wykonujemy z prób roślin.
75. Wykrywanie choroby ze zmiany – badanie wykonywane są w kierunku choroby bakteryjnej, grzybowej lub fitoplazmatycznej.
Celem badania jest identyfikacja nowych chorób roślin uprawnych oraz jednoznaczne powiązanie objawów choroby z jej sprawcą czyli patogenem.
Nie znalazłeś powyżej badania, którym jesteś zainteresowany?
Zadzwoń do nas: 669 508 015.
Przygotujemy indywidualną ofertę idealną dla Twoich potrzeb!
1. Automatyczny pobór prób gleby.
Dotyczy wszystkich upraw.
2. Badanie fizyko-chemiczne wody lub pożywki – badanie obejmuje: pH, przewodnictwo elektryczne (EC), chlorki, azot azotanowy (N-NO3), P, K, Na, Ca, Mg, S, Si, Fe, Mn, Zn, B, Cu, Mo, HCO3- oraz komentarz oceniający wodę w kontekście nawadniania.
Dotyczy wszystkich upraw.
3. Badanie gleby metodą ogrodniczą – oznaczenie makroelementów (pH, N-NO3, N-NH4, P, K, Mg, Ca, S i Na), mikroelementów (B, Zn, Mn, Cu i Fe), próchnicy, węgla organicznego i zalecenia.
Badanie wykonujemy z prób gleby.
Dotyczy wszystkich upraw.
4. Badanie likopenu – badanie wykonujemy z prób warzyw np. pomidor.
5. Badanie nawozów – oznaczane parametry: pH, gęstość, N, P, K, Ca, Mg, B, Cu, Zn, Mn, Fe, S, węgiel organiczny i inne.
Celem badania jest porównanie składu produktu z deklaracją producenta. Badania wykonujemy z prób nawozów stałych (posypowych) lub płynnych.
6. Badanie odporności szarej pleśni (Botrytis cinera) – badanie obejmuje określenie odporności szarej pleśni na dostępne substancje aktywne do jej zwalczania.4
Badanie wykonujemy z prób roślin, nasion, gleby, wody i grzybni.
7. Kondycja mikrobiologiczna gleby – badanie najliczniej występujących w glebie grzybów np. Trichoderma spp.
Celem badania jest określenie stopnia zmęczenia gleby. Pozwala również na dobór odpowiednich biostymulatorów czy ocenić efekty ich działania.
Badanie wykonujemy z prób gleby, torfu, podłóż i mat kokosowych.
Dotyczy wszystkich upraw.
8. Metale ciężkie w glebie – badane pierwiastki: arsen, kadm, ołów i rtęć.
Badanie wykonujemy z prób gleby.
Dotyczy wszystkich upraw.
9. Mykotoksyny – badane substancje: aflatoksyna B1, suma aflatoksyn B1,B2,G1,G2, deoksyniwalenol, zearalenon, ochratoksyna, toksyna HT-2, toksyna T-2 i suma toksyn HT-2 i T2.
Badanie wykonujemy z ziaren zbóż.
10. Nicienie wolnożyjące – badanie liczby nicienie wolnożyjących z uwzględnieniem ich rodzajów.
Badanie wykonujemy z prób gleby.
Dotyczy wszystkich upraw.
11. Nicienie tworzące cysty – badanie liczby nicienie tworzących cysty z uwzględnieniem ich rodzajów.
Badanie wykonujemy z prób gleby.
Dotyczy wszystkich upraw.
12. Nicienie w roślinach – badanie liczby nicieni znajdujących się wewnątrz rośliny z uwzględnieniem ich rodzajów.
Dotyczy wszystkich upraw.
13. Niedobory pierwiastków w liściach – badanie obejmuje oznaczenie makroelementów (N, P, K, Ca, Mg i S) i mikroelementów (Cu, Fe, Mn i Zn) z liści.
Jeśli jest taka możliwość to wyniki porównywane są z próbą kontrolną, która nie wykazuje objawów niedoborów.
Dotyczy wszystkich upraw.
14. Pozostałości środków ochrony roślin – badanie obejmuje od 376 do 724 substancji.
Badanie wykonujemy z prób owoców, warzyw, ziarna, nasiona, roślin, gleby i wody.
Dla owoców, warzyw i ziaren jest odniesienie do aktualnych norm MRL.
Dotyczy wszystkich upraw.
15. Pozostałości benzopirenu – badanie obejmuje oznaczenie pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (w tym benzopirenu) w suszonych ziarnach nasion.
Nie znalazłeś powyżej badania, którym jesteś zainteresowany?
Zadzwoń do nas: 669 508 015.
Przygotujemy indywidualną ofertę idealną dla Twoich potrzeb!
Zapraszamy do odwiedzania naszego fanpage'a dedykowanego wyłącznie rolnictwu,
gdzie znajdziesz porady oraz cenne wskazówki dla swoich upraw:
Nexbio - profesjonalna diagnostyka dla rolnictwa i niezależne doradztwo